Dansk forskning i psykedelika

Her på siden noterer vi igangværende og afsluttede danske forskningsforsøg med psykedeliske substanser.

I Danmark er forskningen i psykedeliske stoffer i hastig vækst og baner potentielt vejen for nye behandlingsformer inden for psykologi og psykiatri, samtidig med at flere og flere tager dem i brug i diverse kontekster. Psykedeliske stoffer som psilocybin, der i årtier har været stigmatiseret og udeladt fra forskningen, har nu fået fornyet opmærksomhed bl.a. takket være deres terapeutiske potentiale. Danske forskere arbejder intensivt på at forstå, hvordan disse stoffer kan bruges til at behandle nogle af de mest komplekse og invaliderende psykiske lidelser, såsom depression, angst, anoreksi, alkoholafhængighed, OCD og PTSD.

Forskningsprojekterne spænder bredt. Fra grundlæggende studier af hjernens neurobiologi til mikrodosering og kliniske forsøg, hvor psykedeliske stoffer kombineres med psykoterapi. Prækliniske dyreforsøg bidrager med værdifuld indsigt i stoffernes mekanismer, mens kliniske studier på mennesker fokuserer på at udvikle sikre og effektive behandlinger. Samtidig bidrager antropologiske studier og spørgeskemaundersøgelser med vigtige perspektiver på integration, kontekst og kulturelle forskelle i brugen af psykedelika. Danmark positionerer sig dermed som en vigtig aktør i det psykedeliske felts internationale forskningslandskab.

Selvom psykedelisk forskning er i hastig udvikling, er der stadig et stort behov for tværfaglige perspektiver. Mens neurovidenskabelige og kliniske studier dominerer feltet, halter forskningen desværre stadig inden for antropologi, filosofi, religionsvidenskab, sociologi, økonomi, jura og andre felter, der alle har relevans for en helhedsforståelse af psykedeliske substanser, oplevelser og deres implikationer for samfundet. Psykedelika påvirker ikke kun hjernen, men også identitet, sociale dynamikker og relationer, økonomiske strukturer og eksistentielle forståelser af, hvad det vil sige at være menneske. En bredere interdisciplinær tilgang vil derfor være afgørende for at forstå psykedelika i et større perspektiv og sikre en mere nuanceret og inkluderende forskning i fremtiden. 

Cepda har også en projektdatabase, hvor bachelorprojekter, kandidatspecialer og ph.d.-afhandlinger om psykedelika, udarbejdet på danske universiteter, kan læses og downloades gratis.

 

Mangler dit projekt eller forskningsartikel på siden?

Send os en mail på: kontakt@cepda.dk

Markante psykedeliske forskningsinitiativer på dansk jord 

NOESIS

Noesis – Københavns Universitetsklinik for Psykedelisk Forskning undersøger de psykologiske og psykiatriske aspekter af psykedelisk terapi, primært med brug af psilocybin. Forskningen sker i tæt samarbejde med danske og internationale partnere som Rigshospitalet, Psykiatrisk Center København, Bispebjerg Hospital, Imperial College London og Karolinska Institutet. NOESIS er en central aktør i flere netværk for psykedelisk forskning og en del af Dansk Center for Psykedelisk Forskning. 

Forskningsprojektet PsyPal, blev i januar 2024 støttet af en EU-bevilling på 6,5 millioner euro gennem Horizon Europe. Projektet undersøger om det psykedeliske stof psilocybin kan hjælpe med at lette psykologiske og eksistentielle problemstillinger hos patienter, som lider af KOL, multipel sklerose, ALS eller atypisk Parkinson. Projektet fokuserer på, om kombinationen af psilocybin og psykoterapi kan forbedre livskvaliteten, samt reducere angst og depression hos palliative patienter. Foruden PsyPal-projektet, undersøger NOESIS bl.a. interaktionen mellem musik og psilocybin både hos patienter med depression og hos raske deltagere samt effekten af psilocybin-behandling på voksne med OCD.

Lophora og deres nye psykedelikum: LPH-5

Den danske biotekvirksomhed Lophora modtog i september 2024 en godkendelse fra EMA (European Medicines Agency) og har rejst over 3 millioner dollars til deres kliniske fase 1-studie med LPH-5. Stoffet LPH-5 er et syntetisk, phenethylamin baseret stof, som Lophora har udviklet til målrettet behandling af centralnervesystem-lidelser, herunder behandlingsresistent depression.

Molekylet er designet som en selektiv agonist for serotonin 5-HT₂A-receptoren med det formål at opnå antidepressive effekter, men med færre bivirkninger end klassiske psykedelika som psilocybin og LSD. Fase 1-studiet, som planlægges at starte i begyndelsen af 2025, vil undersøge tre centrale aspekter: sikkerhed, der vurderer, om LPH-5 forårsager uacceptable bivirkninger; tolerabilitet, som måler, hvordan kroppen håndterer stoffet ved forskellige doser; og farmakokinetik, der beskriver, hvordan stoffet absorberes, distribueres, metaboliseres og udskilles fra kroppen.

Studiet foretages i Frankrig og resultaterne forventes offentliggjort inden for 2025.

Læs mere her.

Antropologisk forskning i psykedelisk integration og tværkulturel brug af Ibogain

Sidsel Marie Henriksen, en dansk antropolog ved Universitetet i Bergen, har undersøgt integration af psykedeliske erfaringer i en dansk kontekst. Baseret på etnografisk feltarbejde fra 2020-2021, fremhæves de længerevarende transformative processer, som brugere gennemgår efter deres psykedeliske oplevelser. Sidsel Marie Henriksen argumenterer for, at integrationen – den proces, hvor de opnåede indsigter fra psykedeliske erfaringer væves ind i dagligdagen – er mindst lige så afgørende som selve den bevidsthedsudvidende oplevelse.

Artiklen kan læses her.

Ydermere er Sidsel Marie Henriksens i skrivende stund igang med et ph.d.-projekt, der undersøger den terapeutiske anvendelse af planten tabernanthe iboga, dens primære alkaloid ibogain og dens (semi-)syntetiske derivater. Projektet fokuserer på, hvordan forskellige måder at forstå, opleve og vurdere ibogas helbredende potentiale interagerer og transformeres, når planten flyttes fra sit oprindelige habitat i Gabon til nye kontekster, herunder Europa. Gennem feltarbejde og arkivforskning kortlægger hun dens aktuelle anvendelse i behandling af afhængighed og psykosocial heling i retreatcentre i Europa, samt dens rolle i moderne klinisk forskning.

Læs mere om projektet her.

Neurobiologi og prækliniske studier

I 2021 afsluttede Jesper Andreasen og kolleger ved Københavns Universitet et studie, der undersøgte, hvordan psykedeliske stoffer, som psilocybin og LSD, påvirker adfærd hos mus. Psykedelika påvirker forskellige adfærdsmønstre hos gnavere, herunder hovedvridninger, angstlignende adfærd og sociale interaktioner. Studiet sigtede mod at afdække den neurobiologiske mekanisme bag psykedeliske stoffer og bidrage til udviklingen af nye psykedeliske lægemidler. Derudover er de også begyndt at lave forsøg med MDMA, vha. lignende metoder.

Læs mere om forskningsgruppen her.

Mikrodosering som behandlingsform

Mikael Palner modtog i 2020 4,5 millioner kroner til at undersøge effekten af mikrodoser af psilocybin på neuropsykiatriske lidelser som OCD. Denne forskning søger at forstå, om små, sub-perceptuelle doser kan levere terapeutiske fordele uden de psykedeliske oplevelser, der kendetegner fulde doser.

Læs mere om forsøget her.

Center for Rusmiddelforskning, mikrodosering, social kontekst og ayahuasca

Margit Anne Petersen fra Center for Rusmiddelforskning begyndte i 2020 et treårigt studie om mikrodosering. Her undersøges, hvordan og hvorfor danskere bruger små doser af psykedelika til at forbedre trivsel og præstation eller behandle lidelser som migræne og depression. I samarbejde med kolleger leder hun også projekter om unges brug af psykedelika og internettets rolle i udbredelsen af psykedeliske stoffer under “Den Psykedeliske Renæssance”. Margit Anne Petersen har også undersøgt hvordan ayahuasca, et psykedelisk bryg med sydamerikansk oprindelse, kan udfordre og omforme individers selvopfattelse og livsvalg, i en antropologisk sammenligning mellem to kulturelt forskellige kontekster: Danmark og Peru.

Læs artiklen her.

Psilocybin-assisteret terapi til behandlingsresistent anoreksi

Ved udgangen af 2024 modtog Oliver Rumle Hovmand, læge og postdoc ved Psykiatrien i Region Sjælland, en bevilling på 5,9 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge effekten af psilocybin-assisteret terapi til behandling af behandlingsresistent anoreksi. Studiet repræsenterer et betydningsfuldt skridt mod den kliniske anvendelse af psykedelisk terapi i Danmark. Rekrutteringen af deltagere forventes at begynde i starten af 2026.

Læs mere her

Aalborg Universitet og Compass Pathways

Aalborg Universitet indgik i 2019 et samarbejde med det britiske firma Compass Pathways for at udforske psilocybins effekt på behandlingsresistent depression. Compass Pathways blev i 2020 den første børsnoterede virksomhed inden for psykedelisk terapi, og studiet ved Aalborg Universitet, ledt af Rasmus Licht og René Ernst Nielsen, er en del af et større internationalt forskningsprojekt, der foregår på en række forskningscentre i Europa og Nordamerika. Læs mere om forsøget her.

Sidste opdatering af Fase-2 studiet blev offentliggjort Februar 2023.

NRU, neuroplasticitet og behandling af alkoholafhængighed

Neurobiology Research Unit (NRU) ved Rigshospitalet i København er en førende neurovidenskabelig forskningsenhed, der fokuserer på at fremme forebyggelse, diagnostik og behandling af hjernesygdomme. Ved brug af avancerede metoder som MRI, PET, SPECT og EEG undersøger NRU grundlæggende neurobiologiske mekanismer i både raske hjerner og hos patienter med hjernelidelser. NRU deltager i banebrydende forskning som UCB-J-projektet, der undersøger synaptisk plasticitet ved administration af antidepressiva og psilocybin. Deres andet projekt, Quantum Trip Trial (QTT), foretaget i samarbejde med NOESIS, undersøger om en enkelt administration af psilocybin kan reducere alkoholforbrug hos patienter med alkoholafhængighed, mens DOCLS-projektet kortlægger LSD’s binding til serotonin 2A-receptoren for at præcisere dosering i kliniske forsøg.

Imperial College

Ved Centre for Psychedelic Research på Imperial College London leder danske David Erritzøe banebrydende forskning i tæt samarbejde med David Nutt og Robin Carhart-Harris. Gennem eksperimenter inden for neuroimaging og psykofarmakologi har Erritzøe og kolleger været blandt de førende inden for psykedelisk forskning i det sidste årti.

Hans studier af psilocybin, LSD, ketamin, MDMA, DMT og 5-MeO-DMT undersøger, hvordan disse substanser påvirker hjernens processering og synaptogenese, og hvordan de kan anvendes i behandling af lidelser som depression, OCD, afhængighed, anorexi og kronisk smerte (Fibromyalgi). Erritzøe fremhæver, at deres terapeutiske potentiale sandsynligvis skyldes deres evne til at omstrukturere og rekalibrere fastlåste tankemønstre, en mekanisme, der anslås at komme af deres positive neuroplastiske virkninger. Han har også undersøgt mikrodosering og konkluderet, at selvom det kan have visse effekter, ser det ikke ud til at være mere effektivt end placebo.

Læs mere om deres igangværende studier her

Et Psykedelisk Danmark

Ønsker du et omfattende overblik over det psykedeliske felt i Danmark? Cepda har i samarbejde med nogle af landets førende eksperter udarbejdet en tværfaglig antologi, der udforsker emnet fra flere vinkler. Bogen dykker ned i effekterne af psykedelika, deres potentiale i behandling samt deres nuværende anvendelse i samfundet.

Med en kombination af perspektiver fra humaniora, naturvidenskaberne og samfundsvidenskaberne, giver antologien en både grundig og tilgængelig introduktion til, hvad vi ved – og hvad vi stadig har til gode at opdage. Bogen indeholder også personlige beretninger om psykedeliske oplevelser og deres efterfølgende integration.

Find bogen her.

Igangværende forskningsprojekter

  • Lophora tester deres nye psykedelikum, LPH-5, i et fase-1 studie, som måler sikkerhed, tolerabilitet og farmakokinetik på raske forsøgspersoner.

De søger deltagere her.

  • NOESIS (Københavns universitetsklinik for psykedelisk forskning) undersøger interaktionen mellem musik og psilocybin på akutte og langvarige virkninger hos patienter med depression.

  • NOESIS (Københavns universitetsklinik for psykedelisk forskning) undersøger interaktionen mellem musik og psilocybin på raske deltagere.

 
 

Publicerede forskningsartikler

Nedenfor kan du se en lang række publicerede forsøg og undersøgelser omhandlende psykedeliske substanser. Alle forsøg og artikler er udarbejdet med danskere som førsteforfattere.

2025

  • Jensen ME, Stenbæk DS, Messell CD, et al. Single-dose psilocybin therapy for alcohol use disorder: Pharmacokinetics, feasibility, safety and efficacy in an open-label study. Journal of Psychopharmacology. 2025;0(0). doi:10.1177/02698811251319457

  • Knudsen, G. M. (2025). Classical psychedelics in therapy: Essential psychotherapy or minimal support? European neuropsychopharmacology : the journal of the European College of Neuropsychopharmacology, 93, 27-28. Advance online publication. https://doi.org/10.1016/j.euroneuro.2025.01.004

  • Larsen K, Lindberg U, Ozenne B, et al. Acute psilocybin and ketanserin effects on cerebral blood flow: 5-HT2AR neuromodulation in healthy humans. Journal of Cerebral Blood Flow & Metabolism. 2025;0(0). doi:10.1177/0271678X251323364

2024

  • Erritzøe D, Barba T, Greenway KT, Murphy R, Martell J, Giribaldi B, Timmermann C, Murphy-Beiner A, Jones MB, Nutt D, Weiss B, Carhart-Harris R. Effect of psilocybin versus escitalopram on depression symptom severity in patients with moderate-to-severe major depressive disorder: observational 6-month follow-up of a phase 2, double-blind, randomised, controlled trial. EClinicalMedicine. 2024 Sep 21;76:102799. doi: 10.1016/j.eclinm.2024.102799.

  • Erritzøe D, Barba T, Spriggs MJ, Rosas FE, Nutt DJ, Carhart-Harris R. Effects of discontinuation of serotonergic antidepressants prior to psilocybin therapy versus escitalopram for major depression. J Psychopharmacol. 2024 May;38(5):458-470. doi: 10.1177/02698811241237870.

  • Gudmundsen, F., Jessen, N. S., Baun, C., Herth, M. M., Shalgunov, V., Fisher, P. M., & Palner, M. (2024, May 28). A single dose of psilocybin induces lasting changes in metabolic connectivity within biologically informed rat brain networks related to compulsions and anxiety.

2023

  • Armand S, Madsen MK, Ozenne B, Preller K, Knudsen GM, Fisher PM, Stenbæk DS. Amygdala response to emotional faces following acute administration of psilocybin in healthy volunteers. Neuroscience Applied. 2023 Dec.

  • Erritzøe D, Godlewska BR, Rizzo G, Searle GE, Agnorelli C, Lewis Y, Ashok AH, Colasanti A, Boura I, Farrell C, Parfitt H, Howes O, Passchier J, Gunn RN, Politis M, Nutt DJ, Cowen PJ, Knudsen GM, Rabiner EA. Brain Serotonin Release Is Reduced in Patients With Depression: A [11C]Cimbi-36 Positron Emission Tomography Study With a d-Amphetamine Challenge. Biol Psychiatry. 2023 Jun 15;93(12):1089-1098. doi: 10.1016/j.biopsych.2022.10.012.

  • Hovmand OR, Jensen ME, Søgaard-Juul T, Madsen MK, Fisher PM, Stenbæk DS. Validation of the Danish translation of the revised mystical experience questionnaire (MEQ30) and possible impact of setting, dose, and intention. Journal of Psychoactive Drugs. 2023 Dec.

  • Juul, T. S., Jensen, M. E., & Fink-Jensen, A. (2023). The use of classic psychedelics among adults: A Danish online survey study. Nordic Journal of Psychiatry, 77(4), 367–378. https://doi.org/10.1080/08039488.2022.2125069

  • Munch AS, Amat-Foraster M, Agerskov C, Bastlund JF, Herrik KF, Richter U. Sub-anesthetic doses of ketamine increase single-cell entrainment in the rat auditory cortex during auditory steady-state response. Journal of Psychopharmacology. 2023;0(0).

  • Kiilerich, K. F., Lorenz, J., Scharff, M. B., Speth, N., Brandt, T. G., Czurylo, J., Xiong, M., Jessen, N. S., Casado-Sainz, A., Shalgunov, V., Kjaerby, C., Satała, G., Bojarski, A. J., Jensen, A. A., Herth, M. M., Cumming, P., Overgaard, A., & Palner, M. (2023). Repeated low doses of psilocybin increase resilience to stress, lower compulsive actions, and strengthen cortical connections to the paraventricular thalamic nucleus in rats. Molecular Psychiatry.

2022

  • Messell C, Summer L, Bonde LO, Beck BD, Stenbæk DS. Music programming for psilocybin-assisted therapy: Guided Imagery and Music-informed perspectives. Front. Psychol. 13:873455. 2022 Oct.

  • Jensen ME, Stenbæk DS, Juul TS, et al. Psilocybin-assisted therapy for reducing alcohol intake in patients with alcohol use disorder: protocol for a randomised, double-blinded, placebo-controlled 12-week clinical trial (The QUANTUM Trip Trial). BMJ Open. 2022 Sept.

  • Anna U. Odland, Jesper L. Kristensen, Jesper T. Andreasen. Animal Behavior in Psychedelic Research. Pharmacological Reviews. 2022 Oct.

  • Petersen M. A., Smith A., Kristensen D. B., et al. Subject in the Making: Technologies of the self and aspirations for a good life in contemporary Denmark. Medical Anthropology. 2022 Apr.

  • Søndergaard A, Madsen, MK, Ozenne B, Armand S, McCulloch DE, Erritzoe D, Fisher PM, Knudsen GM, Stenbæk DS. Lasting increases in trait mindfulness after psilocybin correlates positively with mystical-type experience in healthy individuals. Frontiers Psychology. 2022 Sept.

  • Olsen AS, Lykkebo-Valløe A, Ozenne B, Madsen MK, Stenbæk DS, Armand S, Mørup M, Ganz M, Knudsen GM, Fisher PM. Psilocybin modulation of dynamic functional connectivity associated with plasma psilocin and subjective effects. Neuroimage. 2022 Oct.

  • Burmester D, Madsen MK, Szabo A, Aripaka SS, Stenbæk DS, Frøkjær VG, Elfving B, Mikkelsen J, Knudsen GM, Fisher PM. Effects of a single dose of psilocybin on biomarkers of inflammation in healthy humans. Comprehensive Psychoneuroendocrinology. 2022 Dec.

  • Tobias Søgaard Juul, Mathias Ebbesen Jensen & Anders Fink-Jensen (2022) The use of classic psychedelics among adults: a Danish online survey study, Nordic Journal of Psychiatry, DOI: 10.1080/08039488.2022.2125069

  • Petersen, M.A., Feldes, S. and Cova, V.S. (2022), Ayahuasca Calling: Sacredness and the Emergence of Shamanic Vocations in Denmark and Peru. Anthropol Conscious. https://doi.org/10.1111/anoc.12165

2021

  • Madsen MK, Stenbæk DS, Arvidsson A, et al. Psilocybin-induced changes in brain network integrity and segregation correlate with plasma psilocin level and psychedelic experience. European Neuropsychopharmacology. 2021 June.

  • Larsen J. Early LSD treatment in Denmark from 1960 to 1974. Medicine. 2021.

  • Odland AU, Jessen L, Kristensen JL, et al. Investigating 5-HT2A and 5-HT2C receptor roles in psychedelic effects. Neuropharmacology. 2021.

  • Odland AU, Kristensen JL and Andreasen JT (2021c) The selective 5-HT2A receptor agonist 25CN-NBOH does not affect reversal learning in mice. Behav Pharmacol. 32.

 
  • Stenbæk DS, Madsen MK, Ozenne B, Kristiansen S, Burmester D, Erritzoe D, Knudsen GM, Fisher PM. Brain serotonin 2A receptor binding predicts subjective temporal and mystical effects of psilocybin in healthy humans. J Psychopharmacol. 2021 Apr;35(4):459-468. doi: 10.1177/0269881120959609.

2020

  • Madsen, M., Fisher, P., Stenbæk, D., Kristiansen, S., Burmester, D., & Lehel, S. et al. (2020). A single psilocybin dose is associated with long-term increased mindfulness, preceded by a proportional change in neocortical 5-HT2A receptor binding. European Neuropsychopharmacology, 33, 71-80. doi: 10.1016/j.euroneuro.2020.02.001

  • Stenbæk DS, Madsen, MK, Ozenne B, Kristiansen S, Burmester D, Erritzøe D, Knudsen GM, Fisher PM. Brain serotonin 2A receptor binding predicts subjective temporal and mystical effects of psilocybin in healthy humans. Journal of Psychopharmacology. 2020 Aug.

2019

  • Erritzøe, D., Smith, J., Fisher, P., Carhart-Harris, R., Frokjaer, V., & Knudsen, G. (2019). Recreational use of psychedelics is associated with elevated personality trait openness: Exploration of associations with brain serotonin markers. Journal Of Psychopharmacology, 33(9), 1068-1075. doi: 10.1177/0269881119827891

  • Madsen, M., Fisher, P., Burmester, D., Dyssegaard, A., Stenbæk, D., & Kristiansen, S. et al. (2019). Correction: Psychedelic effects of psilocybin correlate with serotonin 2A receptor occupancy and plasma psilocin levels. Neuropsychopharmacology, 44(7), 1336-1337.doi: 10.1038/s41386-019-0360-5

  • Madsen, M., Fisher, P., Burmester, D., Dyssegaard, A., Stenbæk, D., & Kristiansen, S. et al. (2019). Psychedelic effects of psilocybin correlate with serotonin 2A receptor occupancy and plasma psilocin levels. Neuropsychopharmacology, 44(7), 1328-1334. doi: 10.1038/s41386-019-0324-9

2018

  • Madsen MK, Fisher PM, et al. Psychedelic experiences correlate with serotonin receptor occupancy. Neuropharmacology. 2018 Dec.

  • Erritzøe D, Roseman L, Nour MM, MacLean K, Kaelen M, Nutt DJ, Carhart-Harris RL. Effects of psilocybin therapy on personality structure. Acta Psychiatr Scand. 2018 Nov;138(5):368-378. doi: 10.1111/acps.12904.

2017

  • Bøhling F. Psychedelic pleasures: An affective understanding of the joys of tripping. Int J Drug Policy. 2017 Nov;49:133-143. doi: 10.1016/j.drugpo.2017.07.017.

  • Erritzøe D, Richards WA. Lessons to be learned from early psychedelic therapy in Denmark. Nord J Psychiatry. 2017 Oct;71(7):487-488. doi: 10.1080/08039488.2017.1336252.

  • Erritzøe D, Nutt DJ, Carhart-Harris R. Concerns regarding conclusions made about LSD-treatments (received 25 October 2016). Hist Psychiatry. 2017 Jun;28(2):257-260. doi: 10.1177/0957154X17692197.

2016

  • Laursen HR, Henningsson S, Macoveanu J, Jernigan TL, Siebner HR, Holst KK, Skimminge A, Knudsen GM, Ramsoy TZ, Erritzøe D. Serotonergic neurotransmission in emotional processing: New evidence from long-term recreational poly-drug ecstasy use. J Psychopharmacol. 2016 Dec;30(12):1296-1304. doi: 10.1177/0269881116662633.

2011

  • Erritzøe D, Frokjaer VG, Holst KK, Christoffersen M, Johansen SS, Svarer C, Madsen J, Rasmussen PM, Ramsøy T, Jernigan TL, Knudsen GM. In vivo imaging of cerebral serotonin transporter and serotonin(2A) receptor binding in 3,4-methylenedioxymethamphetamine (MDMA or “ecstasy”) and hallucinogen users. Arch Gen Psychiatry. 2011 Jun;68(6):562-76. doi: 10.1001/archgenpsychiatry.2011.56.

Vidste du?

I 1960’erne udførte danske forskere på Frederiksberg Hospital eksperimenter, hvor lidende patienter fik administreret ekstremt høje doser LSD over mange sessioner, uden hensyntagen til forberedelse, omgivelserne under sessionen, eller efterfølgende terapi. Forsøgene, der blev gennemført uden nutidens etiske standarder, havde til formål at udforske stoffets potentiale til at forstå og behandle psykiatriske lidelser. Patienterne blev ofte udsat for intense og uforudsigelige psykedeliske oplevelser, som i mange tilfælde forværrede deres tilstand. Alex Frank Larsen har skildret denne fortælling i sin bog, De sprængte sind. Eksperimenterne er siden blevet stærkt kritiseret for deres uansvarlige og kontroversielle brug af LSD, samt manglende hensyntagen til patienternes ve og vel.

I nutidens kliniske forskning er der fokus på strenge retningslinjer, grundige godkendelser og deltagernes sikkerhed og frivillighed. Denne videnskabelige og etiske udvikling afspejler, hvor langt vi er kommet i forståelsen og anvendelsen af psykedeliske stoffer.

Til videre diskussion af etiske retningslinjer inden for det psykedeliske felt udkom den seneste udgave af The American Journal of Bioethics i januar 2025 med et specialafsnit om, hvordan man navigerer i de komplekse spørgsmål, der opstår omkring psykedelika og brugen af dem. Det er vigtigt at huske, at selvom forståelsen af psykedelika har udviklet sig markant siden de første forsøg i 1950’erne og -60’erne, er der stadig flere spørgsmål end svar.

Tilføj din overskrift her

Tilføj din overskrift her