Hvad er psykedeliske stoffer?

Introduktion

Magiske svampe kan kurere din depression, syre kan gøre dig psykotisk, ayahuasca kan forbinde dig til din spiritualitet og Morning Glory-frø – giver måske bare ondt i maven?

Når snakken falder på psykedeliske stoffer – eller psykedelika – åbner der sig hurtigt et uoverskueligt landskab af fortællinger, forkortelser, fordomme, hype og hippie-udtryk.

Facebook-grupper med tusindvis af medlemmer, stor mediebevågenhed og rapporter om stor stigning i beslaglagte svampe-growkits er alle indikatorer på, at der er mange som har fattet interesse for stofferne gennem de sidste årtier. En stor del ser en mulig kur til en mental lidelse, som de ikke har haft held til at overkomme med den medicin, de har fået hos lægen. En anden gruppe er dem, som forsøger at optimere deres kognitive, emotionelle og kreative præstationsevner gennem mikrodosering af f.eks. LSD.

Og så er der de gamle i gårde: Psykonauter som udforsker de forunderlige og sindsudvidende verdener, som psykedelika kan bringe én i kontakt med. Festaber der danser hele natten til psytrance. Og spirituelt rejsende som søger forbindelse til naturen, kosmos, ånder eller Gud.

Vi har på denne side forsøgt at skabe et overblik til dig, som ikke har dykket ned i emnet før – forhåbentlig kan vi hjælpe dig med at navigere i landskabet.

De klassiske psykedeliske stoffer

Der er en håndfuld stoffer, som man kalder de klassiske psykedeliske stoffer. Det er LSD, meskalin, psilocybin og DMT (som også findes i ayahuasca). Ud over de klassiske findes en lang række andre substanser som falder ind under kategorien psykedelika. Nogle forekommer i naturen og nogle er syntetiseret i laboratorier.

Virkningen

Der er stadig meget vi ikke ved om psykedelika, men én ting er sikkert: Man kan ikke forudsige præcist, hvordan et psykedelisk trip vil blive. Det er altid forbundet med en vis usikkerhed, hvordan oplevelsen vil udfolde sig. Dog kan man gøre meget for at oplevelsen bliver sikrest muligt og måske endda vil få en gavnlig indvirkning på ens liv.

Hvis man indtager en tilpas stor dosis af et psykedelisk stof, vil man med stor sandsynlighed opleve en ændret bevidsthedstilstand, som er meget anderledes end f.eks. alkoholrusen, som de fleste unge og voksne danskere kender til.

Nærmest alle dimensioner af virkelighedsopfattelsen kan blive påvirket: Tankemønstre, følelser, kropsfornemmelser, syn og hørelse, tids- og rumfornemmelsen, ja selve din “jeg”-fornemmelse kan forandres radikalt, mens virkningen står på. Hvordan oplevelsen bliver, afhænger af din forudgående sindstilstand og de omgivelser du befinder dig i.

Mange oplever meget intense følelser og stemninger. Sanseoplevelser kan blandes “på tværs” i nye fremmede former i det som også kaldes synæstesi. Visuelle mønstre kan vise sig for det indre øje og afspejle den musik, man eventuelt hører, eller et ord kan pludselig have en tydelig smag. Oplevelser eller minder du ikke har tænkt på længe, eller har fortrængt, kan også pludselig melde sig. Hvis du hører musik, kan stemningen i musikken påvirke dit humør meget mere, end du er vant til.

Det er normalt, at fornemmelsen af kroppens afgrænsning i forhold til omgivelserne ændrer sig. Det kan pludseligt være svært at afgøre, hvor man selv stopper og verden begynder. Fornemmelsen af “nye signaler” fra steder i kroppen, man aldrig har “følt” før, er også meget almindeligt.

Den akutte virkning aftager typisk efter et antal timer – det kan dog variere efter dosis og hvilken oplevelse, man ender med at få.

StofVarighed
Psilocybin (magiske svampe)4-8 timer
LSD10-18 timer
Meskalin8-14 timer
DMT (oralt, ayahuasca)
DMT (inhaleret, f.eks. changa)

4-6 timer
5-20 minutter

Selvom stofferne ovenfor alle kaldes psykedeliske, er der stadig stor forskel på hvordan, hvor hurtigt, hvor kraftigt og hvor længe de virker. Så det er vigtigt at sætte sig godt ind i tingene, hvis du overvejer at kaste sig ud i det.

Grundig forberedelse og trygge rammer vil for de fleste medføre, at de “lander” et godt sted og ikke har væsentlige negative eftervirkninger. Men der er nogle, som ender med at få en ubehagelig oplevelse – f.eks. præget af stærk angst eller panik – og her kan de negative virkninger fortsætte med at påvirke personen lang tid efter at stoffet er ude af kroppen.

Psykedelika som medicin? Forskerne undersøger sagen…

Gennem de seneste årtier er der sket en genopblomstring af videnskabelig interesse for de psykedeliske substanser. Der bliver oprettet psykedeliske forskningscentre og den farmaceutiske industri samt kapitalfonde investerer milliardbeløb for at få gennemført de omfattende forsøg der skal til, før behandling med brug af disse stoffer kan godkendes.

Forskerne undersøger, om stofferne kan være virksomme til behandling af mentale lidelser som depression, angst, OCD, anoreksi, PTSD og adskillige andre diagnoser.

For det meste udgør de nye behandlingsformer kortvarige samtaleterapeutiske forløb kombineret med f.eks. psilocybin, og resultaterne af de indledende forsøg har været lovende. Psilocybin har vist gode resultater i behandlingen af svær depression – på linje med klassisk antidepressiv medicin – såkaldte SSRI-præparater. Behandlingsforløbet med psykedelika består typisk af 1-3 behandlinger over et antal måneder, effekten er umiddelbar og alvorlige bivirkninger ses sjældent. Til sammenligning har antidepressiv medicin mange uønskede bivirkninger, effekten er langsomt indvirkende og præparatet skal tages på daglig basis.

Det er vigtigt at bemærke, at forsøgene stadig er i de tidlige faser, vi mangler f.eks. grundige studier i patienternes helbred i årene efter behandling. Der er meget vi ikke ved endnu!

Skadesreduktion og lovgivning

Den netop nævnte forskningsindsats har dog fastslået, at psykedeliske stoffer er ret harmløse – fysiologisk set. Det vil sige, at der ikke er nogen nævneværdig risiko for overdosering, som medfører livstruende fysiske reaktioner. Vær dog opmærksom på, at MDMA (som strengt taget ikke er et psykedelisk stof) har særlige risici, man skal være opmærksom på.

Det er i stedet på det psykiske plan, at udfordringerne typisk viser sig. Og det sker ofte i en “rekreativ” sammenhæng, hvor brugerne er dårligt forberedt, ikke har optimale omgivelser og mangler personer omkring sig, der kan støtte dem.

Så hvad kan man gøre for at forberede sig og derved øge chancen for en positiv oplevelse? De klassiske gode råd er:

  1. Hav det rette stof (know your drug).
  2. Tag den rette dosis (know your dose).
  3. Hav styr på humør og omgivelser (set & setting)

Mange vælger at trippe et trygt, gerne smukt og/eller hyggeligt indrettet sted, hvor der er mulighed for at ligge ned og være sammen med mennesker, som de har tillid til.

Set og setting

To af de mest centrale begreber relateret til den psykedeliske rejse er set & setting. De blev populariseret af berømte og berygtede Harvard-psykolog Timothy Leary, som pionerede i psykedelisk forskning og kultur i 1960’erne. Set refererer til det ‘mindset’ eller sindsstemning/indhold “den rejsende” går ind til den psykedeliske oplevelse med.

Læs mere i opslagsværket

For at være sikker på, at du har fat i det rette stof, kan du anskaffe dig et test-kit på nettet. Hvis du skal ud og samle psilocybin-svampe, skal du sikre dig, at du får fat i de rigtige!

PsychonautWiki er et udmærket sted at finde anbefalinger til dosis. Læs meget mere om skadesreduktion i vores folder “Infomationshæfte om mere sikker brug af psykedeliske substanser”.

I forhold til dosis, så er det sikrest at starte med en lav dosis, så man ikke bliver overvældet. Risikoen for komplikationer stiger, når dosis øges.

De fleste psykedeliske stoffer er omfattet af Bekendtgørelsen om euforiserende stoffer og det er altså ikke lovligt at besidde stofferne, med mindre der er tale om forskning. Straffen for at besidde / købe psykedeliske stoffer er typisk en bøde, med mindre der er tale om større mængder. Salg kan straffes med fængsel, der kan dog ofte blive tale om betinget fængsel med vilkår om samfundstjeneste.

Typiske udfordringer efter psykedeliske oplevelser

Hvis man har haft en oplevelse præget af stærke negative følelser, f.eks. angst, (et bad trip), hvor der ikke har været en tryg ramme eller nogen til at hjælpe én med at bearbejde oplevelsen (integration), er det ikke ualmindeligt at oplevelsen sætter sig spor. Det kan i nogle tilfælde vise sig som ufrivillige genoplevelser af følelser eller tilstande fra trippet, længe efter at oplevelsen er overstået.

Psykedelisk integration

Psykedelisk integration kan bredt betegnes som en proces, hvormed den psykedeliske oplevelse forbindes til den bredere eksistens. Den psykedeliske integrationsproces kan både omhandle forandringer i det enkelte individs liv samt mere kollektiv eller samfundsmæssig omskabelse. Integrationsprocessen tager sig meget forskelligt ud, men indbefatter ofte et forsøg på at omsætte og

Læs mere i opslagsværket

 

Disse uønskede bivirkninger spænder over mindre alvorlige ting som hovedpine til mere grelle symptomer som depersonalisering, “spirituelle kriser”, HPPD eller – i sjældne tilfælde – deciderede psykotiske episoder.

Selv om man ikke har haft et bad trip, kan man stadig opleve udfordringer i tiden efter. Typisk vil man være mere følelsesmæssigt påvirkelig og sårbar. Man kan også komme ud af et trip med en kraftig overbevisning om, at der skal ske meget drastiske ændringer i éns liv lige nu og her – f.eks. at jobbet eller kæresten skal skiftes ud. Her er det vigtigt at slå koldt vand i blodet, vente nogle dage og lade følelser og tanker finde tilbage i et stabilt leje, før man træffer de store, livsændrende beslutninger.

Der er også mange, som pludselig føler sig kaldet til at udbrede det glade budskab om, at psykedelika er et vidundermiddel, der kan redde verden. Det kan dog være “op ad bakke” at finde forståelse fra et samfund, der generelt ikke har meget dannelse i ændrede bevidsthedstilstande og som stadig er præget af årtiers skræmmekampagner. 

Dette peger mod endnu en meget almindelig udfordring – nemlig følelsen af isolation, som nogle oplever efter en psykedelisk rejse, når de vender tilbage til hverdagen.

Du har netop haft en livsomvæltende oplevelse, men din familie og dine venner kender måske ikke til psykedelika, og møder dig med bekymring eller ligefrem fordømmelse, frem for nysgerrighed og åbenhed.

Her kan det være en støtte at finde ligesindede at dele sine tanker og oplevelser med. Der findes heldigvis fællesskaber, som har erfaring og forståelse for denne type oplevelser. Her i Cepda bestræber vi os på at opbygge sunde og rummelige fællesskaber og du er velkommen som medlem, hvis det lyder som noget for dig.

Bliv en del af vores online fællesskab i dag!

Både medlemmer og interesserede er velkomne

Et udmærket sted at finde mere uddybende information om skadesreduktion på dansk, er i vores antologi “Et psykedelisk Danmark”.