Nyhedsbrev januar 2022

Kære medlemmer og andre interesserede

I dette nyhedsbrev kan du bl.a. læse om DRs aktuelle fokus på LSD-forsøgene på Frederiksberg Hospital i 60erne og om vores kommende webinar vedrørende uønskede bivirkninger ved brug af psykedelika. Tusind tak til de af jer, der har holdt fast i jeres medlemskab og dermed støttet vores arbejde endnu et år. Og hjertelig velkommen til de nye medlemmer, som er kommet til siden årsskiftet 🙂

Webinar: Dansk spørgeskemaundersøgelse om uønskede bivirkninger ved psykedelika
I maj 2021 lancerede Netværk for Psykedelisk Forskning (NPF) en spørgeskemaundersøgelse om uønskede bivirkninger ved psykedelika. NPF er nu opløst som forening. Bestyrelsen fra foreningen har fortsat deres arbejde her i Center for Psykedelisk Dannelse og derfor præsenteres resultaterne nu via denne platform.


Formålet med undersøgelsen var at indsamle data fra psykedelika-brugere i Danmark for at blive klogere på, hvilke uønskede bivirkninger folk oplever ved deres brug. Med den viden håber vi at kunne bidrage til, at brugere og potentielle brugere får en bedre forståelse for psykedelikas bivirkninger og dermed træffer mere informerede valg i forbindelse med eventuelt brug. 

Resultaterne vil blive gennemgået på et webinar tirsdag d. 1. februar kl. 20. Hvis du ønsker at deltage, kan du tilmelde dig via kontaktformularen. Så vil du få tilsendt et link umiddelbart inden oplægget. Det er gratis at deltage.

Fokus på LSD-forsøgene på Frederiksberg Hospital 
I en længere flot designet feature samt et podcast på 5 afsnit, har DR rettet fokus mod 60ernes LSD-forsøg på Frederiksberg Hospital. Forsøgene står som en gruopvækkende skamplet på psykedelikas og psykiatriens historie i Danmark. I 1986 modtog Alex Frank Larsen en Cavling for hans dybdegående arbejde med sagen. Larsens arbejde blev til den meget anbefalelsesværdige, medrivende og dybt bedrøvelige bog De Sprængte Sind

Nu har DR så taget fat på sagen igen. Og tak for det. Vi har stadig meget at lære af historien, og vi må forvente at den vil blive bragt op mange gange, som psykedelika bliver mere udbredt og mere åbenlys modstand mod denne udbredelse bliver tydelig. Ikke desto mindre kan DRs dækning efterlade indtrykket af, at vi ikke er kommet videre i dag, at vi intet har lært, at behandling med LSD (og i forlængelse heraf: psykedelika) grundlæggende er farligt. 

Derfor vækker det også lidt undren, at man fra Regions Hovedstadens Psykiatri har afstået fra at bidrage til eller kommentere på historien. For vi har jo lært en masse; at screene ordentligt, at forberede klienten på oplevelsen, at empatisk medmenneskelig støtte og behagelige omgivelser under sessionen, samt psykoterapeutisk arbejde efter sessionen, er altafgørende. Under disse forhold er der praktisk talt ingen der kommer galt afsted med psykedelika – og da slet ikke i det omfang det skete på Frederiksberg. 

Som en lille sidenotits må vi nok også erkende, at de ting der foregik på Frederiksberg, ikke udelukkende var et produkt af uvidenhed. Behandling med psykedeliske substanser blev – også mange steder i vesten – foretaget på ret ansvarlig vis, og der var store konferencer og vidensudveksling. I stedet var det nok primært et produkt af et forskruet menneskesyn, et fuldstændig skævt magtforhold mellem læge og patient, fagfæller med misforstået loyalitet og den enkelte læges egne personlige megalomane forestillinger og ambitioner. Nogle af de elementer er vi nok bedre stillet i forhold til i dag, og nogle af dem gør vi nok klogt i stadig at holde os for øje.

Lidt til den læselystne
Vi har netop udgivet en ny artikel på bloggen med titlen ‘Psykedelika: Politisk pluripotente’. Her tager forfatteren Eric Lonergan et tæt kig på på hvad forskningen siger om psykedelikas politiske potentiale. Ændrer en psykedelisk oplevelse éns politiske overbevisninger? Hvis ja, mod venstre eller højre? Eller styrker de egentlig de overbevisninger man allerede har? En meget interessant artikel for alle der forventer eller håber at den psykedeliske opblomstring måske kan ændre det politiske landskab. 


Illustration: Kamilla Veirum Høgsgaard

Til den auditive 
Denne måned anbefaler vi ikke et stykke musik, men i stedet et podcast. Mange af os der har haft fingrene i den psykedeliske kagedåse, har fået mulighed for at kigge dybt ind i os selv og samfundet og de strukturer der yder indflydelse på os. Hermed følger ofte en erkendelse af, at den sandhed man levede i, kun er én blandt mange. Dette kan få tilværelsen til at virke usikker – hvad og hvem kan jeg nu stole på i forhold til min forståelse af den politiske virkelighed? Fuldstændig desuagtet at vi i forvejen lever i, hvad der kan forekomme som en usikker og skrøbelig tid. Usikkerheden og uviljen til at være med kan betyde en forhastet søgen efter igen at få fast jord under fødderne.

Mange af os har nok lagt mærke til at denne søgen i de psykedeliske og spirituelle miljøer relativt ofte ender i hvad der i folkemunde omtales “konspirationsteorier”. Man skifter altså normalsamfundets accepterede viden ud med “alternative” fortællinger og sandheder. Oftest fremført af enkeltpersoner som formår at formulere deres teorier og “sandheder” i et forførende sprog. Især under Trump-æraen og corona-pandemien er det blevet tydeligt, hvor tiltalende sådanne fortællinger kan være for store dele af befolkningen. 

I denne æra er podcastet “Conspirituality” opstået. I podcastet dekonstruerer en filosof, en kult-forsker og en undersøgende journalist konspirationsteoriernes struktur samt hvordan “messianske influencere kapitaliserer på katastrofe-spiritualitet”. Podcastet er relevant for alle der interesserer sig for reel kritisk tænkning, i en tid hvor vi bliver bombarderet med divergerende information. Det kan findes på Spotify.

Og til skærmtrolden…
Kan vi glæde med, at vi er begyndt at udgive videooptagelser fra efterårets konference! Alle præsentationerne vil blive udgivet løbende henover foråret (ja, det er snart forår!), og vi starter nu med Karen Grues oplæg om “spirituelle kriser”. Karen er bl.a. uddannet holotropisk åndedræts-facilitator ved Stanislav Grof. Derudover har hun i en lang årrække arbejdet med psykedelisk integration ved et ayahuasca retrætecenter i Brasilien. God fornøjelse!

Du kan følge Cepdas YouTube-kanal eller holde øje med Facebook og nyhedsbrevet, for at blive holdt ajour angående frigørelser af optagelser.  

Har du lyst til at støtte vores arbejde og blive en del af et visionært fællesskab? 
Er du endnu ikke medlem af Cepda? Så kan du blive det her – du kan også melde dig som frivillig her.

Har du gode engelskkundskaber, kan du blive en del af vores lønnede hold af oversættere. Vi leder derudover især efter personer som kunne have lyst til at hjælpe Cepda med håndtering af vores SoMe-profiler. Kontakt os på kontakt@psykedeliskdannelse.dk.

De bedste hilsner
Bestyrelsen
Center for Psykedelisk Dannelse