Nyhedsbrev november 2021

Kære medlemmer og andre interesserede

I dette nyhedsbrev kommer vi bl.a. ind på en aktuel sag fra USA om seksuelle overgreb og krænkelser i det psykedeliske miljø, blogindlæg om interaktionen mellem antidepressiv medicin og psykedelika, Cepdas første workshop samt lidt om nye toner fra Tyskland angående legalisering af cannabis. Vi vil også lige benytte lejligheden til at sige hjertelig velkommen til de nye medlemmer, som er kommet til siden sidste nyhedsbrev 😀

Seksuelle overgreb og krænkelser i det psykedeliske miljø

I september udgav den prominente terapeut Will Hall et essay om historien om seksuelle krænkelser i psykedelisk terapi. Kort efter udgav Hall et personligt indlæg om hans egne oplevelser som offer for seksuelle overgreb begået af det berømte ægtepar Aharon Grossbard og Francois Bourzat. Bourzat blev især internationalt kendt og nærmest ophøjet til kultstatus efter udgivelsen af bogen Consciousness Medicine og etableringen af “the Center for Consciousness Medicine”. Bl.a. på grund af de involverede personers fremtrædende plads i miljøet, har sagen fået meget omtale. Denne tid og denne sag åbner op for en mulighed for, at vi alle uddanner os på dette vigtige område og lærer at spotte og påpege faresignaler og uhensigtsmæssig adfærd hos os selv og vores medmennesker. Psykedelika er et potent magtmiddel og dets brug befinder sig stadig i stort omfang i den blinde vinkel af regulering, patientsikkerhed, uddannelse og en fælles etisk ramme. Ikke desto mindre har vi muligheden for at stille os selv og hinanden i stand til at træffe informerede valg og forstå de forskellige faldgruber. Her et par mulige forslag til yderligere bevidstgørelse på området: Hos Cepda har vi oversat “Chacruna Instituttets guide om opmærksomhed på seksuelle krænkelser til ayahuasca-miljøet”. Chacruna Institittutet afholder d. 8. december en virtuel samtale med nogle meget kompetente individer med titlen “Ethics, Safety and Abuse in Psychedelic Medicine“. Ved tilmelding får man videoen tilsendt efterfølgende. Det kritiske psykedeliske netmedie Psymposia har indgået en samarbejdsaftale om en undersøgende podcast-serie “Power Trip” med New York Magazine, hvor vi kommer til at høre fra ofrene selv. NYmag beskriver serien: “Power Trip will uncover the secrets and expose the darkest corners of the psychedelic revolution through a twisted, deeply personal tale at the intersection of mind, body, and control.” Podcastet udkommer første gang 30. november. Vi vil gerne opfordre til at alle, der bevæger sig i det psykedeliske felt, gør sig bekendt med de etiske retningslinjer, der allerede er blevet udformet af en række organisationer. En liste over disse kan findes på psykedeliskdannelse.dk.

Tyskland bliver det største land i verden til at legalisere cannabis!

I vores naboland mod syd har den nye såkaldte trafiklys-regering truffet en beslutning om at legalisere cannabis. Man vil samtidig åbne centre for stoftest, hvor det vil være muligt at få testet ulovlige stoffers renhed. Kritiske røster har påpeget, at det stadig ikke vil være lovligt at kultivere sin egen cannabis i Tyskland. Den kan ikke gå mange år før vi i Danmark følger trop – men den store, nuancerede uddannelsesindsats lader desværre vente på sig. At gå fra en sort/hvid “war on drugs”-forståelse af stoffer til at legalisere dem, burde akkompagneres af en sådan uddannelsesindsats for at mediere de mulige former for uhensigtsmæssig brug, der kan forventes at finde sted. Denne uddannelsesindsats er allerede nu håbløst bagud, som det er tydeligt for enhver der færdes i bylivet og har lært at afkode pupiller.

MDMA i fokus

I den seneste uge har TV2 og Enhedslisten stillet skarpt på udbredelsen af MDMA-assisteret psykoterapi i Danmark. TV2 har rettet fokus hermod med dokumentaren “helbred mig med stoffer” samt en artikelserie om sagen. Enhedslisten har udtalt at de ønsker en forsøgsordning med MDMA. Vi har desværre endnu ingen studier med MDMA i Danmark, men måske tiden snart er moden.

Workshop i “facilitering af delingscirkler”

For nogle dage siden afholdt Cepda sin første workshop i samarbejde med Avilou Søby. Workshoppen gav de deltagende en grundig indførsel i de overvejelser samt teknikker man kan anvende, hvis man ønsker at holde rum for at andre mennesker kan dele deres bevidsthedsudvidende oplevelser. Cepdas mission om at skabe inkluderende, empatiske og ikke-dømmende rum har dermed taget sit første skridt – og hvilket skridt. De fremmødte var engagerede og bidrog alle med varme og en masse fine overvejelser. Vi glæder os til den næste workshop!

Billede fra workshoppen

Gratis arrangement for Cepda-medlemmer i december måned

Vores finske samarbejdspartnere, Association for Psychedelic Education & Culture, arrangerer i december webinar som Cepda-medlemmer har fri adgang til. Webinaret er med James W. Jesso og titlen er “In Relationship With the Mushroom”. Han vil problematisere tendensen til at se psilocybin som et værktøj i forbindelse med terapeutisk behandling, og præsentere en tilgang med mere fokus på relation og samhørighed.

Medlemmer af Cepda kan få tilsendt et link til gratis tilmelding via Cepdas Facebook-gruppe. Er du medlem af Cepda, men endnu ikke en del af Facebook-gruppen, kan du blive det her.

Og lidt til den læselystne…

Hvordan er det lige med blandingen af psykedelika og antidepressiv medicin? Det er et spørgsmål som tit dukker op i online fora om psykedelika. I dette blogindlæg samler Camile Bahi op på den nuværende viden om emnet. Den korte version: don’t do it – better safe than sorry. I den forbindelse bør det vel nævnes, at det første kliniske studie om dette emne netop er udkommet. Her har forskere set nærmere på hvordan forsøgspersoner reagerer, når de behandles med et SSRI-medikament, Escitalopram, og psilocybin på samme tid. Deres resultater – som selvfølgelig skal fortolkes med stor forsigtighed, viser ikke umiddelbart nogle negative interaktionseffekter. Vi vil også nævne vores nyeste blogindlæg, hvor Saga Briggs sætter spørgsmålstegn ved den forførende fortælling omkring sammenhængen mellem egoopløsning og dæmpningen af Default Mode-netværket i hjernen.

“På Repeat”

Tony Andersons ‘Immanuel’ henleder vores tanker på ensomme nætter i vilde snelandskaber, omgivet og omfavnet af naturens til tider kraftfulde og insisterende, til tider ekstatiske og løsslupne og til tider milde og omsorgsfulde bevægelser, toner og udtryk. Enhver vinteraften fortjener en hyldest som denne. Vi er fans, så her får du et link.

Hvad synes du, at vi skal anbefale i næste måned?

Skriv til os på mail eller skriv en kommentar på instagram eller Facebook.

 

Har du lyst til at støtte vores arbejde og blive en del af et visionært fællesskab?  Lige nu betaler du ved indmeldelse kun for det resterende år. Det betyder at du som studerende kan blive medlem for så lidt som 35 kr, alment medlem for 53 kr, og som professionel for kun 79 kr. Du kan blive medlem af fællesskabet og støtte vores arbejde – du kan også melde dig som frivillig. Har du gode engelskkundskaber, kan du blive en del af vores lønnede hold af oversættere. Vi leder derudover især efter personer, som kunne have lyst til at hjælpe Cepda med håndtering af vores SoMe-profiler.

Kontakt os på kontakt@psykedeliskdannelse.dk.

De bedste hilsner

Bestyrelsen Center for Psykedelisk Dannelse