Cepda er blevet optaget i Kooperationen!

Cepda optages i Kooperationen

Vi er glade for at kunne meddele, at Cepda er blevet optaget i Kooperationen: Brancheforeningen for Kooperative og Socialøkonomiske Virksomheder.

Dette er en stor milepæl for os. Da vi grundlagde Cepda i 2021 som et socialøkonomisk kooperativ, var det fordi vi tror på, at denne organisationsform bærer et unikt potentiale – ikke bare for det psykedeliske felt, men for samfundet som helhed. Med medlemskabet i Kooperationen får vi stærkere juridisk rådgivning, adgang til bestyrelseskurser, netværk med andre kooperativer og en lang række værktøjer, der kan hjælpe os med at professionalisere og styrke vores organisation. Det gør det lettere for os at optage nye anpartshavere, nedsætte en professionel bestyrelse, få løbende sparring om vores udvikling som kooperativ, og udvikle nye formater, der inddrager vores medlemmer og samarbejdspartnere.

At blive en del af Kooperationen er ikke blot en administrativ milepæl for Cepda, men en forankring af en dybere forpligtelse. Den kooperative form er en institutionalisering af den indsigt, at menneskelig frihed og velvære ikke realiseres i isolation, men i handling, dialog og samvær med andre.

Læs mere om Kooperationen her.

At være et kooperativ

Den kooperative organisationsform lægger vægt på socialt ansvar, samarbejde og dialog, inklusion, demokrati, ligeværd, samfundsmæssigt engagement, uddannelse og vidensdeling. Cepda er skabt på disse værdier, og det er vores formål at realisere dem i vores arbejde. Derfor valgte vi en organisationsform, der gjorde dem til en del af Cepdas DNA, og som fordrer, at vi kontinuerligt bliver skarpere i vores samarbejde, i vores kommunikation, i vores empati og i vores individuelle og fælles værdisæt og vision.

I vores arbejde i Cepda betyder det bl.a. at vores anpartshavere og bestyrelsesmedlemmer har lige stemmeret, og at vi sigter mod at optage vores medarbejdere som anpartshavere, så alle også er juridisk ligestillede. Vi samarbejder med andre kooperativer bl.a. inden for design og print, for at fremme modellen i andre brancher. Vi arbejder for en bæredygtig udvikling af samfundet og vi lægger stor vægt på vidensdeling om de kooperative principper og værdier og vores arbejde generelt. Kooperationen understøtter os i at forfine vores model, udvikle de juridiske og organisatoriske rammer samt styrke samarbejdet med andre kooperativer.

Læs mere om de kooperative principper på kooperationen.dk.

I vores valg ligger også et ønske om at sprede kendskab til en organisationsform og dermed muligheden for et erhvervsliv, et arbejdsmarked og et psykedelisk felt, der er kendetegnet ved et stærkt etisk fundament, hvor vidensdeling og dialog binder os sammen og gør os alle klogere, hvor økologiske og økonomiske ressourcer kommer os alle til gavn, hvor magt er distribueret og hvor beslutninger tages gennem inddragelse og demokrati. Vi tror på, at den psykedeliske genopblomstring gennem en større sociokulturel vision kan inspirere til et sundere samfund på flere niveauer.

Mennesker over profit? 

Markedet for mental sundhed og optimering (både medicinalindustrien og wellnessindustrien) er eksploderet de seneste årtier, og det skaber både muligheder og udfordringer. Vi møder mange aktører og personer med hjertet på det rette sted, og samtidig ser vi ofte at alt fra kosttilskud til psykoterapeutiske metoder til psykofarmaka og psykedelika bliver udbredt og markedsført, som var deres ultimative formål at sikre størst mulig profit til nogle enkelte mennesker eller virksomheder. I denne proces bliver magt akkumuleret og centreret, og vidensdeling bliver sløret af markedsføring, der skaber illusioner, unuancerede historier og tomme løfter, samtidig med at løsningerne bliver dybt individualistiske og fjerner alt fokus fra strukturelle udfordringer og problemer.

Men grundlæggende handler vores mentale velbefindende ikke om hvor mange psykofarmaka, kosttilskud, psykedelika eller armbøjninger vi kan tage. Det handler om vores sociale strukturer – den måde, hvorpå vi indgår i relationer og organiserer os med hinanden. Især inden for det mentale sundhedsområde er det derfor oplagt, at skabe strukturer, der fordrer velvære, dannelse og samarbejde frem for fremmedgørelse, håbløshed og konkurrence. Den kooperative organisationsform centrerer medbestemmelse, autonomi, mening og fællesskab – alle kvaliteter der fremmer mentalt og socialt velvære.

I Cepda insisterer vi på, at psykedelisk dannelse ikke bør være et spørgsmål om markedsandele, men om fælles læring, ansvar og etik. At være et kooperativ er en handling i forlængelse heraf.

En fortælling om strukturer, idéer og fælles værdier

Foruden sociale strukturer bliver vi mennesker i høj grad til gennem de fortællinger, vi fortæller og deler, både for os selv og i fællesskab. Som kooperativ er vi en del af en fortælling, der ikke kun centrerer individets helingsproces, men også fællesskabets – hvor de to ting anses som gensidigt afhængige. Dermed oplever vi også en integration mellem de historier, vi fortæller om den psykedeliske oplevelse – mening, ligeværd, diversitet, forbundethed, empati og kommunikation – og de reelle sociale strukturer, vi skaber omkring den. Det skaber en dybt meningsfuld og fundamental kongruens.

Kooperativer – en modgift til magtfuldkommenhed og polarisering? 

Den kooperative organisationsform både inkarnerer flere af de positive særtræk ved den psykedeliske oplevelse, og imødekommer flere af de negative. Potentielt problematiske områder som social isolation, ego-inflation, kultlignende sociale dynamikker, konspirationsteorier, radikaliseringsprocesser og grænseoverskridende adfærd, får dårligere eksistensbetingelser i et kooperativt miljø med distribueret magt, inddragelse, mangfoldighed og tværfagligt samarbejde. I stedet nærmest kræver organisationsformen at vi engagerer os med empatisk lytning, interpersonel grounding, fællesskab, etik og kontinuerlig dialog, samt at vi bliver ved at udvikle vores evner på disse områder.

Svaret på mindre demokrati er mere demokrati!

Vi lever i en tid med stigende polarisering, en offentlig samtale der kan virke til at gå tabt i kommentartråde på facebook, et demokrati der er under pres i de fleste lande, og et højhastighedssamfund hvor sange om alverdens kriser skaber en fornemmelse af travlhed og bruges som begrundelse for forhastede løsninger, hvor grundlæggende værdier indimellem skubbes til side. I et sådant samfund finder vi mening i at advokere for og stræbe efter demokrati, dialog, langsommelighed, fællesskab, eftertænksomhed og det lange træk – kort sagt: at vægte processen over målet. Rettere: At gøre processen til målet i sig selv (så godt som vi nu formår). Og dette gerne i dialog og samarbejde med andre aktører der ønsker det samme.

Vi ved at alle disse elementer sagtens kan eksistere i andre organisationsformer – det ser vi blandt andet hos flere af vores samarbejdspartnere – men i det kooperative forankrer vi dem i strukturer som støtter og fordrer deres udvikling, og gør dem modstandsdygtige overfor pres. Vi tror også at denne organisationsstruktur for nuværende sikrer en stabilitet i et komplekst fagfelt, på en måde foreninger ikke kan, men vi er åbne overfor at organisationsformer som foreninger, fonde og selvejende institutioner kan blive mere relevante når det psykedeliske felt bliver mere integreret og alment accepteret i samfundet. 


En registreret socialøkonomisk virksomhed

Cepda har siden 2021 været registreret som en socialøkonomisk virksomhed. Med registreringen forpligter vi os til at have et socialt formål, at geninvestere vores overskud i dette formål, at være ansvarlige og inddragende i vores virke, at vi offentliggør gennemsigtige regnskaber, og at vi ikke udbetaler store summer til fjerne investorer eller ejere.

Vi skrev i forbindelse med vores registrering denne artikel om vores bevæggrunde.

Vores sociale formål er defineret i henhold til FNs verdensmål 3 om sundhed og trivsel. Vi forsøger hele tiden at bevare et helhedsorienteret fokus på sundhed i vores aktiviteter, at etablere et sundt og bæredygtigt fællesskab, samt at beskæftige os med slagsiderne ved udbredelsen af psykedelika, tilbyde støtte til dem, der kommer galt afsted og ved at engagere os i skadesreduktion gennem vidensformidling og praktiske tiltag.

Vi arbejder desuden for FNs Verdensmål nr. 4 om adgang til kvalitetsuddannelse for alle. Vores indsatser er centreret om vidensdeling, peer-læring, uddannelse og folkeoplysning. Vi vil gerne inddrage så mange som muligt i samtalen, om det er ved spørgerunder til vores webinarer, til “open space” ved vores medlemskongres, eller i vores online-fællesskab. Vi bliver alle rigere gennem nysgerrig dialog og et forsøg på at forstå hinanden. Vi bestræber os på at gøre det materiale vi producerer tilgængeligt for alle, med det formål at facilitere en informeret, ansvarlig, saglig, risiko- og mulighedsbevidst samtale og kultur omkring psykedeliske substanser.

Vi er heller ikke perfekte, og vi handler nogle gange i modstrid med vores værdier. Derfor er vi glade for at have hinanden til at minde os om dem – og det er netop det den kooperative og socialøkonomiske organisationsform kan bidrage til. Valget om et socialøkonomisk kooperativ er en strukturel forpligtelse:

  • Det forankrer ansvar dér, hvor beslutningerne træffes
  • Det skaber modstand mod centralisering af magt og monopol på viden
  • Det insisterer på, at ingen sand erkendelse opstår i isolation, men kun i dialog

Det er ikke altid ukompliceret at holde fast i idealer i et samfund, der bevæger sig hurtigt, og hvor kapitalismen, psykiatriens, wellness- og techindustriens algoritmer har deres egne logikker. Vi er derfor taknemmelige for at have hinanden, Cepdas medlemmer, alle de frivillige, vores samarbejdspartnere og vores nedskrevne vedtægter, retningslinjer og værdier, som alle bidrager til at sætte en socialt ansvarlig og inkluderende kurs for Cepda.

Vi håber, du har lyst til at blive medlem i Cepda, deltage på vores årlige kongres eller i vores online-fællesskab, og på den måde være med til at skabe det psykedeliske felt sammen med os.


5 spørgsmål fra Kooperationen

Vi blev i forbindelse med vores optagelse spurgt om vi ville stille op til et kort interview med Kooperationen. Det sagde vi selvfølgelig glædeligt ja til.

Hvem er I og hvad arbejder I med?
Center for Psykedelisk Dannelse (Cepda) er en social læringsplatform hvor vi bygger fællesskab, udbreder saglig og nuanceret information om psykedeliske substanser, og tilbyder støtte til personer som oplever udfordringer. Vi er samlet om en nysgerrighed på disse substansers potentiale samt en sund skepsis funderet i vores mangeårige erfaring med brugere, forskere og praktikere i feltet. Vi bygger bro på tværs af diverse sociale og faglige skel gennem bl.a. konferencer, bogudgivelser, foredrag, og sociale arrangementer.

Hvilket problem/behov adresserer I? 

Vi adresserer et behov for information, fællesskab, tværfaglige samarbejder og sociale strukturer, som bidrager til en mere sikker og informeret udvikling på et område som i et halvt århundrede har været stærkt stigmatiseret. Psykedelika er godt på vej til at vinde indpas i psykiatrien og i alternative behandlingsmiljøer, og der er et presserende behov for kommunikation og skadesreducerende initiativer på området.

Hvad er succes for jer og hvem bliver glade, når I lykkes?

Succes er når vi mødes med vores medlemmer, mærker fællesskabet blomstre, får feedback om at vores arbejde gør en forskel, når vi udgiver uddannelsesmateriale af høj kvalitet, når vi kan mærke at folk har lyst til at arbejde sammen med os og bidrage deres viden og erfaringer til vores arbejde. 
Da vi arbejder i et felt som potentielt kan komme til at have store implikationer for hele det mentale sundhedsområde, skulle vores succes på sigt gerne betyde at hele samfundet bliver glade, når vi lykkes – lige nu er det nok mest vores medlemmer og psykedelika-interesserede.

Hvorfor valgte I at starte en kooperativ/demokratisk virksomhed?

Det felt vi bevæger os i rummer mange forskellige mennesker og perspektiver, og vi ønskede at skabe en organisation der i dens form rummer, værdsætter og får det bedste ud af denne diversitet. Vi kunne se vores egne værdier spejlet i de kooperative værdier, og vi følte at den kooperative model gav os de bedste betingelser for at udvikle organisationen og os som mennesker.

Vi håber at vi kan hjælpe til med at udbrede kendskab til socialøkonomiske kooperativer, som handler efter fællesskabets bedste interesser og ikke primært i henhold til profitmaksimering og akkumulation af magt.

Hvad ser I frem til, at Kooperationen kan hjælpe jer med?

Vi ser frem til at indgå i netværk med andre kooperativer og derigennem blive klogere på vores egen organisationsstruktur, udvikling og inddragelse. Vi er stadig en primært frivilligt drevet organisation, men ser over de næste år frem til at overgå til professionel drift, og håber at få glæde af Kooperationens viden og erfaringer i denne proces.