Alan Watts

6. januar 1915 – 16. november 1973

Forfatter og teolog

Watts, som desværre allerede gik bort i en alder af 58, var en engelsk forfatter, teolog og taler, som gjorde det til sit livsværk at formidle østens filosofier til et vestligt publikum. Han blev født i Chislehurst i England og blev interesseret i buddhismen i en tidlig alder. Han blev sekretær for organisationen London Buddhist Lodge som 16-årig og flyttede som 23-årig til New York for at praktisere og lære om Zen buddhismen. Stedet han studerede passede ham dog ikke, og han begyndte i en episkopal skole, hvor han i 1945 fik en kandidatgrad i teologi og blev præst. Han forlod dog allerede denne post i 1950. Hans kandidatspeciale blev senere udgivet som bog under titlen “Behold the Spirit: A Study in the Necessity of Mystical Religion“.

Watts skrev mere end 25 bøger om religion og filosofi, heriblandt The Way of Zen som blev en af de første bestsellers om buddhisme. Hans bog ‘The Wisdom of Insecurity: A Message for an Age of Anxiety’ er – selvom skrevet i 1951 – stadig højst relevante for det samfund vi finder os selv i i dag. Watts undersøger i bogen menneskets søgen på stabilitet i en tid der virker særdeles skrøbelig og usikker. Watts’ argument lyder at vores usikkerhed – paradoksalt nok – kommer sig af vores higen efter sikkerhed, og den eneste måde at undgå/imødekomme usikkerheden på, er ved at forene sig med det faktum at vi ikke kan redde os selv. For brugere af psykedelika vil relevansen for den psykedeliske oplevelse heri forekomme åbenlys.

I 50erne begyndte Watts selv at eksperimentere med psykedeliske substanser og fik også sat et litterært aftryk på 60ernes psykedeliske bevægelse med hans bog The Joyous Cosmology: Adventures in the Chemistry of Consciousness (dansk: Den Muntre Kosmologi). Bogen udforsker hvad psykedelika kan når de bliver ledsaget af vedholdende filosofisk refleksion af en person som søger forståelse og ikke bare oplevelser.

Senere udtalte Watts om brugen af psykedelika at:

If you get the message, hang up the phone. For psychedelic drugs are simply instruments, like microscopes, telescopes, and telephones. The biologist does not sit with eye permanently glued to the microscope, he goes away and works on what he has seen.

Selvom Watts aldrig knyttede sig til én akademisk institution nåede han både at være Professor i Komparativ Filosofi ved California Institute of Integral Studies og at undervise på Harvard. Selvom Watts havde stor indflydelse på det amerikanske intelligentsia i 50erne-70erne blev han aldrig helt accepteret ved akademiet. Han udtalte dog også selv at han ikke var en akademiske filosof men nærmere en “filosofisk underholder”. Watts er for mange i dag nok mest kendt for hans ekstreme veltalenhed som kan nydes i hans taler som kan findes på spotify og youtube.