Terrence McKenna

16. november 1945 – 3. april 2000

Etnobotaniker, mystiker, kulturkritiker 

McKenna var bl.a. filosof, etnobotaniker, psykonaut, mystiker og sommerfuglesamler. Han var en anden-bølge psykedelisk pioner og er en af de første og mest højrøstede aktivister, der talte åbent om sine (mange) DMT-oplevelser.

McKenna voksede op i Paonia, Colorado, USA. Han var interesseret i psykologi i en ung alder og blev introduceret til psykedelika ved at læse Aldous Huxleys berømte værker, The Doors of Perception og Heaven and Hell. Fra University of California i Berkeley dimitterede han med en grad i økologi, shamanisme og bevarelse af naturressourcer.

Efter sin mors død i 1971, rejste McKenna, hans bror Dennis og 3 venner til den colombianske del af Amazonas på jagt efter oo-koo-hé, et plantepræparat indeholdende DMT. Under deres eftersøgning stødte de på åbninger i skoven med marker med Psilocybe cubensis-svampe, som de indtog i rigelige mængder. Dette beretter de bl.a. om i bøgerne True Hallucinations (Terence) og Brothers of the Screaming Abyss (Dennis). Vel hjemme i USA udviklede de en pålidelig dyrkningsteknik, som enhver kunne bruge til at producere psilocybinsvampe i eget hjem. 

Oplevelserne i Amazonas inspirerede dem også til udgivelsen af The Invisible Landscape – Mind Hallucinogens and The I Ching og Psilocybin: Magic Mushroom Grower’s Guide. I begyndelsen af 80’erne begyndte McKenna at tale offentligt om emnet entheogener og afholdt foredrag og weekendworkshops. Han kom også ofte ind på emnerne kunstig intelligens, tekno-paganisme, metafysik, rumvæsner og menneskelig evolution.

Blandt nogle af de teorier som McKenna er kendt for, er teorien om ’Stoned Apes’, der forklarer psykedeliske svampe som et manglende led i historien om menneskets evolution. I 1985 grundlagde McKenna og hans daværende kone, Kathleen Harrison, Botanical Dimensions, et nonprofit-etnobotanisk område på Hawaii, der blev etableret for at indsamle, beskytte, udbrede og forstå planter af etno-medicinsk betydning og deres viden.

McKenna døde i år 2000 af en meget aggressiv form for hjernekræft i en alder af 53. Nogle af McKennas berømte værker inkluderer ud over de allerede nævnte, Food of the Gods, The Archaic Revival og Trialogues at the Edge of the West, skrevet med Ralph Abraham og Rupert Sheldrake. Andre bøger såsom Chaos, Creativity, and Cosmic Consciousness og The Evolutionary Mind: Trialoges on Science, Spirit and Psychedelics blev udgivet efter hans død.