Amanda Feilding

30. januar 1943

Lobbyist og forskningskoordinator

Feilding er en af de mest prominente nulevende fortalere for udforskningen af psykedelikas potentiale. Født ind i en aristokratisk familie blev hun allerede i en ung alder interesseret i at udforske mysticisme og forskellige bevidsthedstilstande.

I en alder af 22 havde hun sin første psykedeliske oplevelse, da en af hendes bekendte – uden hendes vidende – kom en stor dose LSD i hendes kaffe. Oplevelsen var traumatiserende og Feilding isolerede sig adskillige måneder, før hun igen var ovenpå.

I sine 20ere begyndte hun at mikrodosere LSD eller “tage psykovitaminer”, som ifølge hende selv bevirker at man “bliver mere livlig og nyder sine tanker mere. Man kan finde sit flow.”

Feilding er blevet ret berygtet for sine eksperimenter med trepanering. Trepanering er en oldgammel praksis hvor man borer et hul i kraniet – i Feildings tilfælde i troen på at det kan udvide bevidsthed og reducere neuroser (denne teori har ingen sundhedsfaglig støtte, og vi fraråder på det kraftigste, at man forsøger sig med det hjemme i stuen). Feilding udførte trepanering på sig selv med et tandlægebor og udgav en film om det kaldet ‘Heartbeat in the brain’.

Selvom Feildings selveksperimenteren med bevidsthedstilstande måske har sat spørgsmålstegn ved hendes legitimitet, er der ingen tvivl om, at hun har ydet et kæmpe bidrag til den psykedeliske genopblomstring.

Hun har i årtier lobbyet for at lempe begrænsninger på forskningen i psykedelika og I 1998 stiftede hun, hvad der i dag hedder Beckley Foundation. Beckley Foundation initierer og støtter en bred variation af psykedelisk forskning og har været en central støtte i finansiering af banebrydende psykedelisk forskning på både Johns Hopkins Universitet og Imperial College London. Feildings brede interessefelt har også sat sit tydelige præg på Beckley Foundation, som også undersøger og udgiver om bl.a. narkotikapolitik, mikrodosering og psykedelikas forhold til spiritualitet og meditation.

Feilding er især fortaler for psykedelikas potentiale i forhold til at fremme kognitiv frihed og sætte folk fri fra deres indgroede overbevisninger og vaner.  Hun advarer dog også om at “Det er en evne. En disciplin. Som alt andet der kan bringe kraftfulde forandringer, kan det være farligt for psyken, så det skal tages med stor visdom.”