Laura Archera Huxley
Associated Press, 1998

2. november 1911 – 13. december 2007 

Forfatter og psykoterapeut 

Huxley var violinist, forfatter, psykoterapeut og hustru til forfatteren Aldous Huxley. Hun var en selvstændig ånd – blev charmeret af Aldous, men stod aldrig i hans skygge. 

Laura Archera blev født i Torino, Italien i 1911, debuterede som koncertviolinist i Carnegie Hall og kom først til Amerika kort før Anden Verdenskrig. Forhindret af krigstidsbestemmelser i at forfølge sin musikalske karriere søgte hun andre muligheder for kreativ udfoldelse og blev til sidst filmredaktør på RKO-studierne i LA. I 1948 mødte hun Aldous Huxley, mens hun forsøgte at interessere ham i at skrive en film, hun ville lave. Filmen blev aldrig indspillet, men de blev venner og giftede sig senere i 1956. 

Huxley’erne blev fremtrædende repræsentanter for den psykedeliske bevægelse, og de advokerede altid for brugen af psykedelika i et kontrolleret miljø og til personlig berigelse. I 1963 bad Aldous Huxley, sengeliggende og døende, om at Laura skulle give ham en dosis på 100 mikrogram LSD. Da han tog sine sidste åndedrag, vejledte Laura ham “mod lyset.” Efter Aldous’ død helligede Laura sig til at bevare hans skrifter og arv. 

Hun har også selv skrevet mange bøger med fokus på hendes centrale bekymring for menneskelige relationer og helbredelse. Hendes bog, You Are Not the Target (1963), var en tidlig model og inspiration til bøger i selvhjælpstrenden. Hendes andre bøger omfatter This Timeless Moment, en erindringsbog fra 1969 om hendes liv med Aldous, Between Heaven and Earth (1974), One-a-Day Reason to be Happy (1986) og The Child of Your Dreams (1987). 

I 1978 oprettede Laura en nonprofit fond kaldet “Children: Our Ultimate Investment”, dedikeret til opfostringen af det mulige menneske. “Den mest effektive måde at sætte verdensforbedringer i gang på er at sætte den i gang så tidligt som muligt i alle individers liv.” Hun betragter Karma Yoga, handlingens og tjenestens yoga, som central i hendes filosofi. 

Laura har modtaget bred anerkendelse for sine humanistiske præstationer. Disse omfatter en æresdoktorgrad i Human Services, Honoree of the United Nations, Fellowship ved International Academy of Medical Preventics og World Health Foundation Peace Price i 1990.