Richard Evan Schultes

12. januar 1915 – 10. april 2001

Biolog og etnobotaniker

Dr. Richard Evans Schultes er af mange anset for at være den moderne etnobotaniks fader. Schultes blev født i Boston og blev allerede som barn interesseret i den sydamerikanske regnskov, da hans forældre læste højt af biologen Richard Spruces bog om området. Han læste biologi på Harvard og hans første større opgave omhandlede Kiowa- indianernes rituelle brug af peyote-kaktus.

Hans phD-afhandling handlede om identiteten af aztekernes psykoaktive sakramenter teonanácatl og ololiuqui, som vi nu kender som psilocybin-svampe og Morning Glory-planten. Især hans bog Plants of the Gods (1979) har opnået stor anerkendelse. 

Under Anden Verdenskrig spillede Schultes en vigtig rolle for de allierede, da han var med til at identificere sygdomsresistente gummi-producerende træsorter. Under sine gentagne og lange ophold i Sydamerikas jungle, var han en af de første til at lave en akademisk undersøgelse af ayahuascas egenskaber og han identificerede ud fra oprindelige befolkningers pilegift en muskelafslappende substans curare, som stadig i dag benyttes til operationer indenfor medicin.

“The ethnobotanical researcher…must realize that far from being a superior individual, he – the civilized man – is in many respects far inferior….”

Han deltog ofte i de oprindelige folks ritualer og indtog i den forbindelse ofte deres potente psykoaktive sakramenter. Han var en af de første til at råbe vagt i gevær angående ødelæggelsen af regnskoven og hvad det betød for de indfødte stammers levevilkår.

Når han var hjemme i USA, var han en populær underviser i biologi på Harvard og han inspirerede mange, både forfattere og videnskabsfolk: Aldous Huxley, Andrew Weil, Daniel Goleman, Allen Ginsberg og Wade Davis, for at nævne et par stykker.