Rick Doblin
MAPS - http://maps.org

30. november 1953

Grundlægger af MAPS

Rick Doblin er grundlægger og administrerende direktør for the Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies (MAPS), en non-profit forsknings- og uddannelsesorganisation, der udvikler medicinske, juridiske og kulturelle rammer til fremme for omhyggelig brug af psykedeliske substanser.

Doblin blev født i 1953 i en jødisk familie i en forstad til Chicago. I hans tidlige 20’ere havde Doblin en drøm, der kom til at sætte scenen for resten af hans liv. I drømmen fortalte en Holocaust-overlevende Doblin, at han havde overlevet for at levere et budskab – Doblin burde vie sit liv til at fremme psykedelika som en kur mod menneskehedens dårligdomme og forebyggelse mod endnu et forfærdeligt folkedrab. Rick tog denne besked til sig. I 1977 meldte Doblin sig ind på det eksperimentelle New College i Florida, hvor han første gang prøvede LSD.

“Da jeg først begyndte at tage LSD, tænkte jeg; det her skulle min bar mitzva have gjort. Det her engagerer mig på de eksistentielle, spirituelle, følelsesmæssige niveauer, der virkelig kan frembringe et overgangsritual, som var det, jeg manglede.”

Det var i løbet af denne tid, han mødte Dr. Stanislav Grof og blev en af de første certificerede udøvere af Holotropisk åndedrætsterapi. Ti år senere blev han færdiguddannet i psykologi og skrev sit speciale som en 25-årig opfølgning på det klassiske “Good Friday Experiment”.

Under sine bachelorstudier indså Doblin, at forskning var nødvendig for at legitimere psykedelika som et medicinsk værktøj. I 1984 var han med til at stifte Earth Metabolic Design Laboratories for at støtte psykedelisk forskning og i 1986 grundlagde han MAPS med det mål at gøre MDMA til en FDA-godkendt medicin.

I 2001 modtog Doblin sin ph.d. i offentlig forvaltning fra Harvards Kennedy School of Government, hvor han skrev sin afhandling om reguleringen af den medicinske anvendelse af psykedelika og marihuana. Her tyve (eller fyrre) år senere er frugterne af Doblins arbejde endelig begyndt at modnes. I 2017 udpegede FDA MDMA som en “gennembrudsterapi” og godkendte fase 3 af de kliniske forsøg.

I dag udfører universiteter rundt om i verden klinisk forskning i psykedelisk-assisteret psykoterapi til behandling af depression, angst, PTSD, afhængighed og palliativ behandling. MAPS har rejst over $130 millioner og er fortsat førende inden for psykedelisk forskning og uddannelse.